Bojleri, cene i vrste

Bojleri igraju ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu, obezbeđujući nam stalno snabdevanje toplom vodom bez koje ne možemo da zamislimo svakodnevne aktivnosti kao što su održavanje higijene. Naravno, bojler nije nešto što se kupuje svaki dan, a neki ljudi će tokom života kupiti samo jedan ili dva boera.

Kakve sve vrste bojlera postoje?

Na raspolaganju su četiri vrste različitih tipova bojlera i svaki od njih ima svoje prednosti kao i nedostatke.

  1. Konvencionalni bojler sa rezervoarom

Ova vrsta bojlera ima rezervoar za vodu koju zagreva. To znači da kapacitet rezervoara određuje koliko tople vode imate na raspolaganju odjednom. Rezervoar je izolovan tako da kada se voda zagreje, ostaje topla dok se ne iskoristi.

Ovaj rezervoar ima dva ventila, ventil za kontrolu temperature i ventil za kontrolu pritiska. Ventil za kontrolu temperature služi da oslobodi toplotu kada voda dostigne više od 120 stepeni.

Ventil za otpuštanje pritiska se otvara da smanji pritisak kada dostigne određenu temperaturu. Ovo je najčešći tip bojlera u porodičnim domovima.

Tipičan životni vek konvencionalnog akumulacionog bojlera je oko dvanaest godina.

  1. Bojleri bez rezervoara

Bojleri bez rezervoara poseduju modernu tehnologiju i mogu da ponude skoro beskonačnu toplu vodu za vaš dom, naručito su pogodni u kuhinjama gde je topla  voda za pranje sudova jako bitna.

Kod ovakvih bojlera, postoje grejni kalemovi koji zagrevaju vodu u trenutku proticanja, zbog čega je poznat i kao protočni bojler. Ova opcija je odlična za brzo zagrevanje vode, čak i za velike porodice kojima je potrebna velika količina tople vode odjednom.

Ovi modeli bojlera dobro funkcionišu u domovima koji koriste prirodni gas za napajanje bojlera, ali veći modeli zahtevaju veći gasovod i više gasa da bi ispravno radili. Veći bojleri za toplu vodu bez rezervoara koji rade na struju mogu znatno povećati troškove elekrične energije.

  1. Bojler sa toplotnom pumpom (hibridni bojler)

Ova vrsta bojlera je jedinstvena po tome što koristi toplotu u vazduhu i zemlji za zagrevanje vode. Bojleri sa toplotnom pumpom mogu da koriste do 60 procenata manje električne energije od tradicionalnih bojlera.

Ovaj bojler je neverovatno energetski efikasan i stoga može biti izuzetno isplativ na duge staze. Međutim, to je jedan od najskupljih vrsta bojlera.

  1. Bojler na solarni pogon

Bojler na solarni pogon vam omogućava da crpite energiju iz sunca. Ovo je odlična ideja ako već imate solarne panele ili razmišljate o njihovom dodavanju.

Ova vrsta bojlera može biti energetski najefikasniji od svih i oslanja se na solarne panele postavljene na krov kao izvor energije. Energija se prenosi u sistem zatvorene petlje koji sadrži toplotno provodljiv materijal, koji zatim zagreva vodu u rezervoaru.

Ovo može uštedeti mnogo novca tokom sunčanih dana i posebno dobro funkcioniše za one koji žive u toplim, sunčanim klimama. Međutim, ovaj sistem često zahteva rezervni plan, kao što je prirodni gas ili električna energija, kako bi bojler mogao da nastavi da radi u oblačnim danima. Kada su u pitanju ovakvi bojleri, cena je jako visoka i ponekad može proći i do 40 godina da biste napravili povraćaj vaše investicije.

Zaključak

Kada birate bojler za vaš dom, važno je uzeti u obzir faktore kao što su vaš budžet, potreba za toplom vodom, raspoloživi prostor i energetska efikasnost. Iako je početni trošak bojlera važan faktor, takođe je ključno uzeti u obzir dugoročne operativne troškove, jer energetski efikasniji modeli mogu vam uštedeti novac tokom vremena.

Razumevanjem različitih tipova bojlera i njihovih troškova, možete doneti najbolju  odluku koja će odgovarati vašim potrebama i budžetu.