Da li je vreme za sezonsko orezivanje voća?

Svaki posao zahteva odgovarajuću opremu za rad. Kada obavljate poslove u bašti, dvorištu, vinogradu, voćnjaku, na njivi ili salašu, pored zaštitne opreme, potreban je adekvatan alat. U zavisnosti od toga šta radite, biće vam potrebni alati za kopanje, sečenje bušenje, merenje i druge poslove.

Alat, koji ima najveću primenu na mestima na kojima se uzgaja voće, jesu makaze za rezanje voća. To je kompaktan alat, koji je namenjen za svačiju upotrebu. Mogu se dugo koristiti i pogodne su za rezanje sitnijih delova biljke.

Dizajnirane su tako da budu lake za rukovanje. Rad ovim alatom nije naporan, već udoban i zanimljiv. Opruga na ručkama doprinosi tome da rad makazama za rezanje voća bude što udobniji. Zbog svoje kompaktnosti, mogu stati u džep radnog odela.

Ne morate se brinuti da ćete pokvariti ovaj alat. On je namenjen za lakše radove, poput orezivanja voća i uklanjanja mrtvih delova sa biljke. Omogućava male i fine rezove. Njima  možete seći i najskrivenije grančice, bez ikakvog napora.

Modeli makaza za rezanje voća

Makaze za rezanje voća nisu napravljene u jednom modelu. Postoji mnogo različitih modela makaza, te ćete pažljivo birati one koje su vam potrebne.

Mnogi brendovi mašina i alata se mogu pohvaliti nekim modelom makaza za rezanje voća u svojoj ponudi. Makaze poznatih brednova, kao što su: Bosch, Villager, Unior, Iskra, Felco, Fiskars, Einhell, Makita, Falket, neke su od najvalitetnijih. Njihova cena prilagođena je modelu i brendu, po kojem su poznate.

Za lakše rezove, biće vam potrebne jednostavnije makaze, dok će vam snažniji modeli trebati za profesionalan rad.

Obratite pažnju na sečivo makaza. Ono može biti ravno, zakrivljeno, duže ili kraće. Izrađeno je od nerđajućeg čelika, tako da ne podleže koroziji i omogućava precizno i brzo rezanje. Sečiva makaza za rezanje voća ostavljaju oštre i precizne rezove i štite voće od štetnih uticaja i bolesti.

Makaze sa zakrivljenim sečivom su idealne za korišćenje prilikom berbe. Mogu lako obići delove voća, koji bi se oštetili tokom rezanja.

Iako su sečiva napravljena od materijala koji je otporan na rđu, posle dugog korišćenja, ona se može pojaviti. To se može dogoditi i kada su makaze odložene na mestima, koja su podložna niskoj temperaturi i vlagi.

Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je čistiti sečiva i mazati ih uljem, posle svakog korišćenja. Takođe, makaze moraju stajati na suvom mestu, umotane u novine, krpu ili neki drugi materijal, koji sprečava pojavu rđe.

Makaze za rezanje voća su bezbedne za rad. Jedina neprijatnost koja se može dogoditi, ukoliko se ne koriste pravilno, jeste iritacija kože kod kažiprsta.

Osnovna prednost ovog alata je ta što ćete njime uraditi dobar i precizan posao. Zbog svoje male težine i vitkih i oštrih sečiva, makaze čine rezanje voća pravim zadovoljstvom. Ovaj vrhunski alat namenjen je za profesionalno rezanje voća, ali i za manje, privatne poslove održavanja voća.

U slučaju da ste novi u ovom poslu, ni to neće predstavljati problem. Ovaj alat mogu svi koristiti i uživati u svom radu. Čuvajte ih na suvom mestu i pravilno održavajte, kako bi vam potrajale što duže i obezbedile bezbedan i lagodan rad.