Gde se sve koriste i kakve mogu biti zaštitne rukavice?

Gde se sve koriste i kakve mogu biti zaštitne rukavice?

Lična zaštitna oprema sastavni je deo mnogih profesionalnih zanimanja i bez nje obavljanje određenih poslova ne bi bilo bezbedno. Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu jasno je propisao određena pravila kojih su dužni da se pridržavaju i poslodavci i zaposleni.

Ovaj Zakon definiše važne uslove rada koji obezbeđuju bezbednost i sigurnost na radnom mestu, te unapređenje i sprovođenje mera bezbednosti i zdravlja zaposlenih, te ujedno i sprečavanje povreda na radu, profesionalnih bolesti i sl. Ali akcenat stavlja i na preventivne mere, prava i obaveze kako zaposlenih tako i poslodavaca.

Na prvom mestu nalazi se poštovanje propisa ponašanja i rada na mašinama, odgovorno ophođenje prema radu ali i nošenje propisane lične opreme.

A samo jedan deo te opreme čine zaštitne rukavice. Gde se koriste i koje sve vrste postoje možete saznati u nastavku teksta.

Gde se koriste?

Primena zaštitnih rukavica u praksi je zaista široka. To se može odnositi na neke uobičajene svakodnevne poslove u domaćinstvu poput čišćenja, zatim na one koje se koriste za obavljanje baštenskih poslova ili one koje se koriste za tzv. uradi sam poslove u ličnim radionicama malih majstora. Sa druge strane postoje određena zanimanja koja zahtevaju njihovo nošenje u profesionalne svrhe na radnom mestu.

Dakle, pored zaštite očiju, glave i tela veoma je važna i zaštita ekstremiteta. Najveći procenat poslova zahteva korišćenje ruku koje direktno mogu biti izložene opasnoj materiji (rastvori za čišćenje, kiselinama, rastvarivačima, zapaljivim tečnostima i slično), oštrom nožu, struji i tome slično. Adekvatno čuvanje ruku treba svima da bude prioritet jer nam one i u životu služe za obavljenje većine svakodnevnih aktivnosti.

Zaštitne rukavice koriste ljudi u svakodnevnom obavljanju poslova u kući i oko kuće, moleri, keramičari, građevinci, automehaničari, radnici u magacinu, stolari, električari, zavarivači, monteri, poljoprivrednici, oni koji rade sa opasnim materijama, medicinsko osoblje i brojni drugi.

A u direktnoj vezi sa namenom odnosno praktičnom primenom jeste i model koji će se izabrati i koji svojim dizajnom, materijalom i oblikom treba da odgovara tom poslu kako bi bili ispunjeni svi standardi funkcionalnosti.

Modeli koji postoje

U odnosu na raznovrstnost poslova gde je potrebno i poželjno koristiti zaštitne rukavice zaključuje se da postoje i brojni modeli i vrste istih. U ponudi na našem tržištu mogu se naći brojni modeli te širok spektar tipova koji mogu biti napravljeni od raznih vrsta materijala i prilagođenih za različite vrste poslova.

One koje su namenjene za baštenske poslove obično su dizajnirane tako da izgledaju jednostavno sa naglaskom na dezenu koji mogu biti razni. Time će se ovaj posao učiniti prijemčljivijim i zanimljivijim. Naješće se proizvođači odlučuju za cvetne dezene i zelene nijanse.

Razlikujemo i mehaničarske zaštitne rukavice kojima samo ime kaže čemu su namenjene. One su jednostavnog i jednobojnog dizajna, za jednokratnu upotrebu i napravljene su od nitrilna. Mogu se kupiti na komad ili celo pakovanje, a imaju dobru protektivnu funkciju od ulja, masti i različitih hemikalija.

U medicinske svrhe koriste se one napravljene od lateksa, dok se pamučne koriste za razne radioničarske poslove, utovar i istovar, u poljoprivredi i stolariji itd.

U ponudi se mogu naći i kožne rukavice koje se izrađuju od prirodne kože i najčešće se koriste u građevinarstvu i metalurgiji. Zbog materijala od kojeg su napravljene odličnog su kvaliteta, zaštite i dugotrajnosti.

A u prodaji se posebno mogu naći modeli napravljeni od svinjske kože koji su izdržljivi i otporni na habanje i koji se koriste za rad sa teškim alatima i materijalima, a često se koriste i pri varenju.

Koji god model da vam je potreban obratite pažnju da budu izrađen od kvalitetnih materijala čime se automatski šansa za povredu i ogrebotine svodi na minimum.

Važan je adekvatan izbor sa aspekta bezbednosti

Sada kada smo videli koji sve modeli zaštitnih rukavica postoje važno je reći da je adekvatan izbor od ključnog značaja sa aspekta sigurnosti i bezbednosti pri radu. Izbor pre svega podrazumeva odgovarajući tip rukavica shodno poslu koji se obavlja.

Druga važna stvar jeste izbor njihove veličine. Ne treba da budu tesne i male, ali nije dobro ni kada su prevelike jer mogu biti neudobne i nefunkcionalne, te smanjiti efikasnost rada. Ako prvi put kupujete neki model onda konsultujte prodavca da li je moguće da isprobate određenu veličinu kako biste bili sigurno da je baš ona odgovarajuća za vas.

Ostim toga treba voditi računa i o nekim dodatnim funkcijam kao što su podesive zglobne trake ili dodatne obloge koje povećavaju udobnost i bezbednost, zatim šivene zglobove koja funkcija pruža dodatnu podršku za zglob ruke što je posebno važno za dugotrajne i zahtevne poslove.

Kada se završi posao za koji su bile potrebne zaštitne rukavice sledeći važan korak jeste njihovo odlaganje i održavanje. I to utiče na nivo sigurnosti i bezbednosti pri sledećoj upotrebi. Dakle, neke materijale je moguće ručno oprati, neke u mašini, a neke kao što je koža potrebno je posebno održavati.

Iako je većina kvalitetnijih modela napravljena za višegodišnju upotrebu, u zavisnosti od vrste posla koji se obavlja i drugih okolnosti, poput održavanja, one se mogu pohabati, vremenom se trošiti i tada ih treba zameniti. Neadekvatne rukavice mogu biti jednako loše kao i neposedovanje istih.

Kakve povrede mogu nastati neadekvatnim korišćenjem?

Kako i pomenuti Zakon nalaže tako ćemo i mi ovde prvo naglasiti značaj prevencije. Da do povrede ne bi došlo veoma je važno za svako lice koji god posao da obavlja da se pridržava propisanih pravila i uputstava kao i da nosi odgovarajuću opremu. A često pranje ruku takođe može biti od značaja kao preventivna aktivnost ako se radi sa opasnim i zapaljivim materijama.

To su osnovni načini da se spreči da dođe do bilo kakve povrede, a ukoliko ipak dođe do traumatske povrede razlog za to mogu biti i nepažljivo rukovanje i upotreba mašine ili alata. Ali razlog može biti i neadekvatan tip odnosno model u odnosu na posao koji se obavlja.

Vodite računa da ne rukujete ni sa čim što nije uključeno u postupak tokom rada i nošenja opreme koja to zahteva. Posebno može doći do kontaminiacije ako se dodirne telefon, oprema, kanta za smeće ili bilo koja druga površina kada se rukuje sa opasnijim materijama. Posebno može biti rizično dodirivanje kose, lica i odeće.