Kako da bašta kafića zasija na proleće?

Bližimo se proleću i prvim vesnicima po kojima se prepoznaju bašte, pa je ovo vreme kada ona treba da doživi ovogodišnji preobražaj. Prva asocijacija na dobro uredjenu baštu, posebno na  baštu kafića je prijatan, lepo uredjen i ušuškan prostor, koji po udobnosti ne zaostaje za unutrašnjošću kafića.

Trend je takav da vlasnici kafića danas više pažnje posvećuju uredjenju bašte, no unutrašnjosti prostora, prvo zbog toga što je ona lice i naličje objekta, u današnje vreme, bašta je imperativ u uredjenju prostora, savremene težnje ka životu bez stresa.

Zemlja za cveće od 50l je dovoljno pakovanje za sadnju u bašti kafića

Pre sadnje cveća u bašti, treba dobro isplanirati i organizovati svaki detalj, dobro razmisliti o tome šta je neophodno, a šta možda suvišno. Najdekorativnije rastinje za bašte kafića su niski četinari, neke vrste tuja koje su interesantne po tome da mogu da se šišaju u obliku loptice.

Centralni deo može savršeno da se dekoriše pampas travom, ona se može naći u različitim oblicima, ali i bojama, kao što su bela i roze, iz tog razloga daje poseban pečat prostoru. Niski četinari i pampas trava mogu da se sade u saksijama i lepo kombinuju u dekorisanju sa nekim vrstama cveća. Važno je da u uredjivanju budete kreativni i da se igrate, da gosti to osete.

Najvažniji zadatak je da se u baštu dopremi zemlja, za te potrebe je najbolja  zemlja za cveće 50l, cena je povoljnija nego da kupujete manja pakovanja, a dok popunite sve saksije, sigurno će očas posla otići svih 50l zemlje za cveće.

Nekima bi možda palo na um da zemlju donesu iz obližnje šume, računajući da je to prava podloga za četinare koje planiraju da posade u bašti. Medjutim, okruženje u bašti je daleko od prirodnog okruženja u šumama, da bi rastinje opstalo u urbanim uslovima gde je izloženo raznim štetnim materijama iz okruženja, gasovima, otrovnim česticama, neophodno je da bude zasadjeno u zemlji bogatoj hranljivim materijama, a to su svakako kontrolisani supstrati koji se kupuju u cvećarama i rasadnicima, a nalaze se u pakovanju zemlja za cveće od 50l.

Cveće i rastinje ne mora uslovno da se sadi u saksijama, interesantno je i zabavno ako neki drugi predmeti posluže da se u njima posadi cveće, na taj način prostor u bašti postaje upečatljiv, saksije se mogu videti svuda, ali cveće u lončićima i bokalčićima se retko vidja, pa će gosti sigurno biti očarani idejom da u uredjivanju bašte kafića iskoračite korak dalje od konkurencije.

Rastinje u bašti smiruje i čisti um

Biljke su neizostavni saveznici udobnosti svake planski uredjene bašte, one joj daju život, a  iskusni stilisti eksterijera uvek će  preporučiti prirodno rastinje, zato što polaze od činjenice da samo uz živo biljke i bašta deluje živo.

Gosti vole takvo okruženje, miris prirode u bašti kafića smiruje i čisti um, ukoliko je još dekor upotpunjen nekom fontanom, onda je ugodjaj potpun, žubor vode opušta i smiruje, u takvom okruženju sve je prijatnije, bilo da je reč o ispijanju kafe ili obedovanju. Za potpuni osećaj mira i izolovanosti od svakodnevnice, buke i vreve na ulici, koja je često tik uz samu baštu, živa ograda je idealno rešenje.

Ograda od živog rastinja je sinonim za luksuz, vešto skriva od pogleda slučajnih prolaznika koji bi i bez razloga da zavire u privatnost gostiju, pa odgovornim vlasnici kafića brinu i  o tome. Ona ne mora samo da skriva, savršeno može da pregradi ili da ogradi neki prostor.

Vreme pred sam početak proleća je idealno vreme za sadnju rastinja i cveća u bašti kafića, važno je pažljivo odabrati supstrate, ali i sadnice koje su namenjene za ovakav prostor.