Kako da sačuvate toplotnu energiju u stanu i dodatno uštedite?

Zima nam je već uveliko stigla, sezona grejanja odavno počela, a šta je sa troškovima grejanja? S obzirom na rast cene električne energije i gasa u proteklom periodu, ove zime moraćemo da izdvojimo nešto više novca kada su računi za grejanje u pitanju.

Ipak, toplotu u svom domu možete sačuvati uz nekoliko praktičnih saveta i da samim tim uštedite nešto novca. U nastavku teksta predstavljamo vam par interesantnih predloga koji vam mogu biti od koristi.

Deblji tepih kao podna obloga

Bez obzira da li u stanu imate parket, pločice ili laminat, bez adekvatnog tepiha prostor u kojem boravite neće biti tako ušuškan i topao. Tepisi čine svaku podnu oblogu toplijom i predstavljaju savršen izolator od hladnoće, posebno u zimskim mesecima. To znači da itekako utiču na manje troškove grejanja pa se ulaganje u kvalitetan tepih isplati na duži vremenski period.

Postavljanje zebra zavesa na prozore – po meri svakog doma

Da li znate da su duge zavese debljeg materijala odlično rešenje za termoizolaciju tokom hladnijih meseci kao i tokom letnjeg perioda? Naime, pažljivo birani modela zavesa mogu doprineti znatnoj uštedi na računima za grejanje. U svim bolje snabdeveni prodavnicama možete poručiti zebra zavese po meri zanimljivih dezena koje se uklapaju u svaki ambijent, bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kancelariji.

Pametno razmestite nameštaj u stanu

Za vreme hladnih meseci napravite nešto drugačiji raspored nameštaja kako biste obezbedili normalan protok toplog vazduha. Ako vam je trpezarijski sto ili neki drugi komad nameštaja odmah pored radijatora, odmaknite ga na nekoliko centimetara od grejnog tela. Na taj način sprečićete blokiranje strujanja toplote pa će enterijer u kojem boravite biti znatno topliji i ušuškaniji.

Zaklonjen radijator nema baš nikakvu funkciju kada je širenje toplotne energije u pitanju. Odmaknite stolice, fotelje i sve druge predmete koji „kradu“ toplotu u stambenom prostoru.

Proverite kakva vam je izolacija

Bacite pogled na prozore, terasna i ulazna vrata da li dobro dihtuju. Ukoliko ste primetili pomeranje zavesa kada je napolju vetrovito ili škripanje vrata to znači da stolarija nije odgovarajućeg kvaliteta i da biste trebali da razmislite o kupovini nove na proleće. Ulaganje u novu stolariju se isplati na duži vremenski period kada se radi o uštedi toplotne energije.

Nemojte grejati prostorije koje ne koristite

Ako imate neku sobu koju niko ne koristi, zašto biste je bespotrebno grejali? Uvek imate opciju da zavrnete ventil na radijatoru. Takođe, mnogi uštede na električnoj energiji tako što ne greju hodnik s obzirom da u njemu niko ne boravi i predstavlja samo prolazni prostor do dnevne i spavaćih soba.

Izbegavajte držanje prozora na kip

Umesto da vam prozori budu na kip u periodu kada niko ne boravi u stanu, mnogo je bolja opcija da 2-3 puta dok ste tu provetrite prostor na pet minuta. Na taj način sprečićete izlazak toplote koja se akumulirala tokom noći.

Male prostore može zagrajati i rerna od šporeta

Ukoliko često nešto spremate u rerni od šporeta, kad završite ostavite rernu otvorenom jer ćete tako dodatno zagrejati prostor.

Nadamo se da će vam neki od gore navedenih predloga pomoći u uštedi toplotne energije u stanu.