Kako se montiraju tuš kabine 90×90 i koliko traje čitav posao?

Najnoviji trendovi u uređenju kupatila pokazuju da su velike kade prošlost i da ih sve više menjaju tuš kabine 90×90. Razlozi za ovo su brojni i čini se da će se ovaj trend uređenja dugo zadržati.

Tuš kabine su paktične

Razlog zbog kojeg su tuš kabine 90×90 sve popularnije i sve više se ugrađuju u kupatila je to što su prilično praktične. Osim što ne zauzimaju previše mesta, one, za razliku od klasičnih kada, sprečavaju prskanje vode po celom kupatilu u toku kupanja a samim tim i smanjuju potrošnju tople vode. Dok se za kade moraju koristiti zavese kabine imaju zaštitu od stakla ili pleksiglasa. Upravo ova zaštita od stakla ili pleksiglasa na kabinama je daleko elegantnije rešenje od prskanja i ne narušavaju celokupan izgled kupatila jer su providne pa se lako uklapaju uz sve vrste i boje pločica.

Pored toga što su odlično rešenje za zaštitu od prskanja, tuš kabine 90×90 su daleko lakše za upotrebu starijim ljudima koji imaju smanjenu mobilnost i nije im baš lako da uđu u kada kada žele da se istuširaju.

Zašto baš tuš kabine 90×90?

Tuš kabine 90×90 su među popularnijim zbog toga što se uklapaju u sva kupatila. Obzirom na to da zauzimaju manje od jednog kvadradnog metra, one se bez problema mogu ugraditi i u mala kupatila u čijem uređenju stvarno treba voditi računa oko planiranja i pametnog iskorišćavanja svakog centimetra prostora.

Razlog zbog kojeg se ljudi odlučuju baš za tuš kabine 90×90, a ne manje je i to što su one dovoljno velike da se i odrasla krupnija osoba u njima bez problema može istuširati, a da ne udara rukama u staklo kabine.

Kako se ugrađuju tuš kabine 90×90?

Da bi se tuš kabine 90×90 ugradile kako treba, potrebno je angažovati iskusne majstore, koji taj posao mogu da obave za par sati. Pre početka posla neophodno je da vodoinstalater i keramičar završe sav posao. Ovo podrazumeva postavljanje kanalizacionih cevi, ravnajućeg sloja i postavljanje podnih i zidnih pločica.

Osim toga, pre postavljanja tuš kabine 90×90 vodoinstalater mora da proveri i vodovodne instalacije, odnosno cevi i ventile.

Pre postavljanja kabine, neophodno je prvo montirati kadicu i povezati je sa slivnikom. Ta kadica se za pločice lepi uz pomoć silikona. Posle toga sedi montaža gornjeg dela kabine kao i slavine za tuš kabinu.

Olovkom se zatim obeležava gde je potrebno da se izbuše rupe u zidovima kako bi se šine kabine pričvrstile uz zid. Nakon što se šine pričvrste šrafovima uz zid sledi nanošenje silikona uz ivice sa obe strane. Ovo je potrebno uraditi iz dva razloga, prvo zbog toga što se šine moraju dodatno osigurati i pričvrstiti uz zid, a drugo, da ne bi voda prolazila u kupatilo. Onda se postavlja gornji deo konstrukcije.

Sledeći korak u montaži tuš kabine 90×90 je postavljanje stakla u šine konstrukcije i njihovo pričvršćivanje silikonom, kao i postavljanje zaštitnih lajsni pri dnu. Poslednji korak u postavljanju kabine je montiranje vrata. Ovaj proces se razlikuje u zavisnosti od toga koja vrsta kabine se montira, da li sa kliznim vratima ili sa vratima koja se otvaraju na unutra i spolja. Na kraju se svi spojevi dodatno zaštite silikonom i montaža je gotova.