Kako se pravilno koristi i nanosi silikon?

Potreban vam je alat, kojim ćete popuniti pukotine oko vaših prozora, vrata, pločica kupatilske opreme i drugih delova u domu. Za to služi pištolj za silikon.

Možete ge koristiti u različitim poslovima i kod kuće, gde god postoji potreba za zatvaranjem šupljina. Ovaj alat možete naći u svim prodajnim mestima, koja su snabdevena proizvodima za opremanje doma.

Da li nam je pištolj za silikon neophodan?

Ako nikada ranije niste koristili pištolja za silikon, potrebno je da uzmete u obzir nekoliko stvari. Pre korišćenja, potrebno je da otklonite staru masu silikona sa površine. Ovim izbegavate nanošenje novog sloja na slabijim i nesigurnim temeljima. Osim toga, bićete precizniji u proceni koliko silikona će biti potrebno.

Postoji mogućnost da stari sloj neće da se skine. Kada se to desi, koristite omekšivač, koji će olakšati uklanjanje starog sloja silikona. Sačekajte 30 minuta, nakon što ste naneli omekšivač, i silikon će se skinuti bez problema.

Važno je da isperete pukotinu alkoholom, dezinfekcionim sredstvom i toplom vodom. Prvo nanesite alkohol i dezinfekciono sredstvo krpom, a potom drugom krpom isperite pukotinu i osušite je. Važno je da pukotina bude suva i čista, kako bi novi silikon napravio dobru izolaciju. Zato je dobro očistite od prljavštine i prethodnih radova.

Mesto oko pukotine prelepite molerskom trakom, kako biste bili precizni u radu. Trakom ćete zaštititi površinu, na koju ne treba da nanosite silikon. Odlepićete je, čim stavite silikon na određenu šupljinu.

Cev pištolja za silikon treba da se pripremi za punjenje. Na zadnjem delu pištolja ćete pritisnuti dugme i pripremiti okvir pištolja za punjenje, povlačeći sve vreme metalnu šipku, koja prolazi kroz okvir. U okvir pištolja čvrsto postavite cev sa silikonom i okrenite mlaznicu od vas. Cev možete probušiti metalnom šipkom.

Na prednjem delu cevi, napravite otvor na mlaznici. U skladu sa time koliku pukotinu popunjavate silikonom, toliki ćete otvor i napraviti.

Pre nego što krenete pištoljem za silikon da popunjavate šupljine, proverite na komadu papira kako radi. Držite pištolj sa dve ruke, jednom rukom pokrećite pištolj, a drugom usmeravajte mlaznicu. Pomerajte pištolj u jednom pravcu, držeći ga pod uglom od 45 stepeni. Silikon treba da curi kontrolisano i bez prestanka.

Morate dovoljnom brzinom pokretati ovaj alat. Ako pištolj pokrećete suviše brzo, silikon će biti pretanak i neravnomerno raspoređen. Ako ga pokrećete sporo, stvoriće se grudvice od silikona i posao će biti uzaludan.

Kada silikonom popunite pukotinu, on brzo postaje čvrst. Zbog toga gledajte da pokrećete pištolj istim tempom, kako bi se silikon ravnomerno rasporedio u pukotini. Ako ste neki deo propustili da popunite, možete mu se uvek vratiti. Nije obavezno da odjednom popunite celu pukotinu.

Ako ste prešli silikonom preko molerske trake, samo je odlepite i posao će biti uredan. Ako ipak niste koristili ovu traku, suvišan silikon možete ukloniti nožem ili žičanom četkom.

Ukoliko ne želite da silikon izgleda onako kako ste ga naneli pištoljem, možete ga zagladiti za lepši izgled. To možete uraditi zagrejanom kašikom ili navlaženim prstom, prelazeći preko silikona.

Kada ste popunili pukotinu, uklonite molerku traku i čekajte da se silikon potpuno osuši. Uglavnom je potrebno najmanje 24 sata da silikon postane potpuno čvrst.