Koje prednosti ima protočni bojler u odnosu na klasični akumulacioni?

Topla voda potrebna je u svakom domaćinstvu, a obezbeđuje se kupovinom najboljih bojlera na tržištu, u koje se ubrajaju akumulacioni, prelivni i naravno protočni. Dok akumulacione karakteriše proces punjenja, zagrevanja i pražnjenja, protočni bojleri pružaju konstantan nivo vrele vode od 10 do 20 litara u minuti.

U zavisnosti od odabranog tipa i kapaciteta, protočni bojleri su kao stvoreni za svakodnevno korišćenje, održavanje higijene i dobijanja zagrejane vode uvek kada je to neophodno. Zbog toga, važno je umeti odabrati najbolji tip i vrstu bojlera za svoj dom.

Prednosti protočnog u odnosu na akumulacioni bojler 

Protočni bojleri za kupatilo kao osnovni benefit upotrebe imaju uštedu električne energije, odnosno energetski su isplativiji u poređenju sa drugim tipovima ovog uređaja. Naime, oni smanjuju potrošnju struje za 30%, a u odnosu na velike akumulacione bojlere za i do 50%. Kako akumulacioni bojleri greju vodu čitav dan, odnosno uvek kada je uređaj uključen, bez obzira da li se koristi, potrošnja električne energije je neprekidna.

Za razliku od toga, protočni bojleri greje vodu neposredno pre korišćenja, u rasponu temperature između 20 i 60 stepeni. Na taj način, potrošnja električne energije vrši se samo kada se voda koristi, jer prelazi preko snažnih grejača i daje kontinuitet toplote.

Gotovo neograničene količine tople vode bez obzira na zapreminu 

Zahvaljujući sistemu zagrevanja vode u kratkom roku, na efikasan način i uz snažne grejače, protočni bojleri obezbeđuju ogromnu količinu vode, čak i do 20 litara u jednom minutu. To je odličan kapacitet, jer se daje prilika korišćenja bez čekanja da se dodatna količina vode zagreje, nema izražene potrošnje struje, već se stvaraju najbolje uštede.

Akumulacioni bojleri sa druge strane kupuju se u određenoj zapremini, od nekoliko desetina do više stotina litara, pune se vodom koja se zagreva, a zatim korišćenjem može potpuno isprazniti, do ponovnog punjenja i podešavanja temperature. Protočni bojleri pružaju toplu vodu u svakom trenutku, čak i kada se odabere minimalistički dizajn, nešto manja snaga grejača i nivo temperature, što je sjajno za svakodnevnu upotrebu.

Kompaktan dizajn i prikladan za postavljanje na bilo koje mesto

Još jedna u nizu prednosti koja odlikuje protočni bojler, jeste i minimalistički stil izrade, dizajn u kompaktnom pakovanju i dimenzije koje se mogu postaviti na bilo koje željeno mesto. Na taj način, protočni bojler instalira se u gornji ili donji deo kuhinjskih elemenata ili kupatilskog nameštaja, pa mogu biti nadgradni ili visokomontažni, kao i podgradni odnosno niskomontažni.

Današnji modeli imaju malu debljinu, izgledaju poput ploče i sjajno se „uklapaju“ sa ostatkom uređenja čak i kada se postave direktno na vidljivi prostor zidova. Za razliku od njih, akumulacioni bojleri imaju veće dimenzije, kazan i moraju biti postavljeni horizontalno ili vertikalno na zid, pod ili plafon, jer nije izvodljiva ugradnja u delove nameštaja.

Dugačak je niz prednosti koje ima protočni bojler u odnosu na klasični, gabaritni akumulacioni, za svakodnevno korišćenje u domaćinstvu, posebno prostoru kuhinje. Zahvaljujući štedljivom sistemu ne dolazi do obimne potrošnje električne energije, obezbeđuje se kontinuitet dotoka tople vode i jednostavno se može pozicionirati na bilo koje mesto u domu.