Uredite svoj dom po ekološkim standardima

Uredite svoj dom po ekološkim standardima

Svako uređenje enterijera zahteva prethodno osmišljen plan, ali i određena finansijska sredstva kako bi se plan sproveo u delo. Renoviranje stana sa druge strane iziskuje dosta pažnje i mašte, s obzirom da u njemu provodimo najlepše trenutke sa svojim ukućanima. Zbog toga bi valjalo urediti ga prema sopstvenom ukusu i željama.

Ako ste veliki ljubitelj prirode, da li znate da svoj dom danas možete preurediti tako što ćete se fokusirati na nameštaj isključivo napravljen od prirodnih materijala kao što su drvo, kamen, cigla, ratan i sl.? Isto tako, na primer, kod postavljanja stolarije imate opciju ugradnje pvc stolarije koja se pokazala energetski efikasnom a u isto vreme je bezbedna za okruženje i životnu sredinu s obzirom da se radi o plastici koja se može reciklirati.

Veliki je broj načina da dašak prirode unesete u svoj dom a neke od njih predstavićemo vam u samom nastavku teksta.

Pvc prozori štede energiju

Menjanje prozora u stanu ili kući spada u grupu ozbiljnijih investicija koje se ne rade često. Zimski meseci samo što nam nisu stigli, pri čemu bi trebalo razmotriti pitanje da li nam je postojeća stolarija dovoljno energetski efikasna. Nova pvc stolarija naročito ona nemačkog proizvođača učiniće vaš dom ušuškanijim i toplijim u toku hladnih dana.

Iako se radi o plastici (ne o prirodnom materijalu kao što je drvo), ova vrsta stolarije se pokazala itekako korisnom za naše okruženje. Dakle, ne ugrožava ni na koji način životnu sredinu, može se reciklirati pa predstavlja savršen izbor za sve one koji brinu o svom okruženju.

Energetski efikasno rešenje: Rolo zavese za kontrolu toplote

Isto tako, na svoje prozore uvek možete postaviti rolo zavese po meri i na taj način u prostorijama obezbediti prirodan hlad. Dovoljno je da pomoću mehanizma platna skroz spustite i na taj sprečite ulazak toplote u toku letnjih meseci.

Nameštaj od punog drveta, kaučuka ili plute za savršen osećaj ugodnosti

Danas na tržištu možete pronaći zaista impresivne komade nameštaja od prirodnih materijala koji su potpuno bezbedni za prirodu a samim tim i ekološki prihvatljivi. Pa tako, ugaone garniture od prirodne kože sa drvenim naslonom mogu biti opcija za uređenje dnevnog boravka, zatim trpezarijski sto od hrastovine, tv polica od medijapana, samo su neki od primera za renoviranje enterijera za sve one koji su pravi ljubitelji prirodnih elemenata.

Za čistiji vazduh fokusirajte se na sobne biljke

Činjenica je da većina sobnih biljaka spada u grupu odličnih prečišćivača vazduha, pa ih nikako ne biste smeli izostaviti pri dekoraciji enterijera. Što više zelenila budete imali, više ćete živeti u svom prirodnom ambijentu, naročito ako vam je dominantan materijal svakog komada nameštaja drvo.

Preporuka je da u sobama u kojima provodite najviše slobodnog vremena imate cveće poput spatifiluma, lozicu, filadedron, bambus ili drvo života.

Opuštajuća atmosfera bez neprijatnih mirisa i zvukova

Pravu malu oauzu mira imaćete ukoliko na nekoliko ključnih mesta postavite mirisne sveće, difuzere u koje ćete ubaciti neku kap svog omiljenog eteričnog ulja i sl. Kompletan užitak dobićete kada uveče pred spavanje upalite sveće, ušuškate se na svoju omiljenu fotelju i na njoj zadremate uz omiljeno štivo.